Meny Stäng

Spjälsängar

En spjälsäng är för många en självklarhet för att låta sina barn sova tryggt och säkert. Spjälorna gör det omöjligt att ramla ur sängen, ens om det skulle vara det enda målet.
Man brukar säga att barn upp till tre år bör sova i en spjälsäng för ultimat säkerhet, därefter brukar det inte vara så upplyftande för barnet att ligga instängd. Det finns bestämmelser för hur brett mellanrummet mellan spjälorna ska vara och det finns möjlighet att sänka ner botten vartefter barnet växer. Säkerhetsföreskrifterna är både många och detaljerade när det kommer till spjälsängar; och gott är väl det, för alla föräldrar är måna om sina barns säkerhet. Tillverkare och återförsäljare av spjälsängar har en hel del krav på sig, men i slutändan handlar det om våra allra minsta och mest betydelsefulla medborgare. Det är dem som ska ta över när vi stämplar ut.

>> Klicka här för att se hela sortimentet av Spjälsängar

Samtliga tillverkare av spjälsängar måste få sina produkter godkända enligt lagstadgade föreskrifter som gäller i hela Europa. Godkännandet sker i form av en märkning på produkten med texten EN 716. En spjälsäng når inte ut i butik om inte den här märkningen finns på den. Det här kanske låter som väldigt trist information, men faktum är att det är oerhört betryggande för föräldrar att vara medvetna om att deras barns säkerhet är så väl omhändertagen i de här sammanhangen. Det kommer aldrig finnas några osäkra spjälsängar i butikerna tack vare det här.

Problemet kan vara ifall du får för dig att köpa en begagnad spjälsäng. Det är inte att rekommendera, men om du verkligen litar på personen som säljer spjälsängen, och du vet att den människan är lika mån om ditt barns säkerhet som du är, då kanske det skulle vara överkomligt.

Spjälorna på en spjälsäng ska enligt standarden sitta på ett mellanrum mellan 4,5 cm – 6.5 cm. Det här är viktigt på grund av risken för att barnet kan fastna med armar och ben under natten. Det får inte finnas några utstickande delar som på något sätt kan skada eller försämra bekvämligheten i sängen. Ribborna i botten får inte överstiga ett mellanrum på 2,5 cm för att liggytan ska förbli platt och inte bjuda på några knölar.

Vill du inte köpa en annan typ av säng när barnet kommer upp i ålder och vill börja klättra ur sängen själv så finns det smarta lösningar som låter dig montera bort spjälorna på ena sidan utan svårigheter. Du bör inte ge dig på någon form av egen lösning – det äventyrar spjälsängens säkerhet. Det händer att den händiga pappan vill göra nya hål för att kunna sänka ner botten ytterligare ett steg. Problemet är att så fort detta utförs så frångår man säkerheten, och garantierna för att du har en säker säng för ditt barn försvinner.

Mycket säkerhetsföreskrifter är det, men nu är jag färdig. Jag kan med säkerhet säkerställa att jag inte kommer att gå igenom några fler säkerhetsföreskrifter.